Ik weet het zeker, denk ik
Ik bekijk net een korte video via John Cambell waar hij een heel kort fragment aanhaalt en toelicht uit een gesprek met Norman Fenton.
Professor Fenton is een van de duizenden mensen die de afgelopen drie jaren op zwart zijn gezet omdat ze het narratief niet volgden maar betwijfelen. Wat is wetenschap nog waard als er maar een waarheid uitgedragen mag worden? De academische wereld heeft een klap gekregen als ‘ooit’ tevoren.
Ik heb het hier heel erg moeilijk mee. Het is een belediging van alles wat met wetenschap te maken heeft.
Ministry of Truth – George Orwell, 1984
Gisteren sprak ik er over met een vreemde over ‘waarheid’. Ik vertelde haar dat iets is waar totdat het tegendeel is bewezen. Als de ‘verkondiger van waarheid’ tegenspraak niet toestaat dan weet je direct hoe het met de waarheid is gesteld.
1000’den mensen zijn de afgelopen jaren geblokkeerd, ontslagen, genegeerd en geridiculiseerd omdat ‘de waarheid’ niet bediscussieerd of betwijfeld mag worden.
Triest. Het zal wel ergens goed voor zijn.
De 3 filters van Socrates:
1. is het waar?
2. is het goed?
3. helpt het de ander?
De foto aan dit bericht maakte ik 2 jaar geleden in Athene, onder aan de Akro Polis, de plek waar Socrates veel tijd zou hebben doorbracht. Ik zat er enkele uren op een bankje. Het enige gesprek dat ik had was een discussie met de bewaking die vond dat ik mijn schoenen aan moest houden. Ik begrijp tot op de dag van vandaag nog steeds niet waarom :) Het zal wel een gouden regel zijn, net als die andere idiote regels in die tijd.
Op de achtergrond speelt een gitarist … ‘Bella Ciao’ in herhaling. Ik verzin het niet.
Meer informatie over Socrates’ drie filters anekdote vind je hier:
Let op: het is een anekdote. Socrates zelf weigerde een woord te schrijven omdat hij heilig geloofde in de kracht van de dialoog. En ja, ook dit is weer een anekdote. Verhaaltjes van ruim 2.000 jaar geleden zou ik niet al te zeer voor waar aannemen, maar … ik kan er wel veel van leren.
Ik weet het zeker denk ik.